2. Voor wat voor klanten werk je het liefst?
Ik werk graag met mensen die ook voor andere doelen werken dan alleen geld verdienen. Als zij oog hebben voor de maatschappelijke effecten van hun werk, dan geeft mij dat ook het gevoel dat ik met mijn werk bijdraag aan een ‘groter geheel’. Ik streef naar zichtbare resultaten en loop pas echt warm als ik kan bijdragen aan duurzaam personeelsbeleid: gericht op echte persoonlijke en organisatie-ontwikkeling.
De laatste jaren zie ik echter ook een trend van consumptieve aard, waarin coaching, intervisie of training als een ‘product’ worden ingekocht. Adviseurs worden via internet gegoogeld en zonder noemenswaardige intake ingezet. Niet het probleem onderzoeken, maar meteen een ‘oplossing’ boeken. Daarom doe ik altijd een zorgvuldig voortraject: dat geeft mij én de klant de tijd om erachter te komen wat we werkelijk voor elkaar kunnen betekenen.
3. Wat kenmerkt jouw aanpak?
Transparantie en zorgvuldigheid. Een kennismakingsgesprek vooraf is voor mij vanzelfsprekend. Als je overweegt om te gaan investeren in jezelf of in je mensen, dan heb je het over wat anders dan aandelen of productiemiddelen. De keuze voor een coach wordt vaak gebaseerd op een persoonlijk gesprek. Daarbij kijk ik altijd kritisch naar de ‘vraag achter de vraag’.
Ik wil met De Leeuwenkooij een alternatief bieden voor trends zoals bijvoorbeeld competentiemanagement, dat nogal eens misbruikt wordt: “medewerker X ontbreekt het nogal aan daadkracht. Die competentie is voor zijn functie essentieel. Kunt u hem coachen zodat hij over een jaar wél daadkrachtig is?”. In mijn blog zal ik daar binnenkort een artikel aan wijden. Voorlopig houd ik het bij een gezegde van een oude wijnboer: “een plant gaat niet harder groeien als je er een maatlat naastzet”.
4. Wat is je achtergrond?
Ik ben in 1964 in Den Bosch geboren. Naast school deed ik aan sport (paardrijden, voetballen, zeilen) en muziek maken (piano, gitaar). Na het Stedelijk Gymnasium ben ik in 1982 naar Tilburg verhuisd om er psychologie te studeren. Buiten de studie hield ik mij bezig met politieke economie, de faculteitsraad en vooral muziek maken in allerlei bandjes. Optreden, een nieuw instrument (tenorsax) leren bespelen, componeren, samenwerken in een band van 25 m/v, daar gaan zomaar 10.000 uren in zitten… In 1989 ben ik afgestudeerd in de combinatie van klinische- en arbeids- & organisatiepsychologie. De basis van het trainen heb ik ‘van huis uit’ meegekregen, door mijn stiefvader Boris Nelissen…
… (medeoprichter Schouten & Nelissen, later: Bora consult). Via zijn netwerk en een stage bij Adeline Salomé-Finkelstein kon ik tijdens de studie al werkervaring opdoen als co-trainer (o.a. assertiviteitstrainingen). En niet te vergeten de permanente ‘bijscholing aan de keukentafel’.
Vervangende dienstplicht heb ik vervuld bij Stichting ATO in Den Bosch, waar we met een unieke aanpak (ATO-placement) langdurig werkloze hbo’ers/academici hielpen om een baan te vinden. Daar heb ik veel geleerd van Paul Gerritsen, o.a. over de kern van levensfase- en loopbaanvraagstukken. En hoe leuk en spannend het is om een klein adviesbureau te runnen.
5 Hoe heb je je verder ontwikkeld?
In 1991 ben ik voor mezelf begonnen. De eerste jaren heb ik veel als freelance trainer gewerkt voor adviesbureaus en opleidingsinstituten (o.a. NIOW, Hogeschool Brabant, Bora Consult, V&P-groep). Het vak heb ik vooral in de praktijk geleerd, onder andere door samen te werken met ervaren collega’s. Op het gebied van assessment bijvoorbeeld heb ik veel te danken aan de jarenlange samenwerking met Robert S. Turk.
Gaandeweg heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld, door trainingen te geven bij heel diverse bedrijven en instellingen. En door te werken met heel veel verschillende mensen.
Ik leer makkelijker door te doen, door te kijken en luisteren, dan bijvoorbeeld door veel boeken te lezen (ik vraag liever aan collega’s en klanten wat zij van een boek vinden).
Sinds 1997 heb ik mijn eigen klantenkring. Opdrachten komen bijna altijd via persoonlijke verwijzing tot stand. Daardoor heb ik tot nu toe nooit hoeven adverteren of aan marketing moeten doen; die kant ben ik nu aan het ontwikkelen.
Bijna 8 jaar lang heb ik in een eigen intervisiegroep gewerkt aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zeer leerzaam en waardevol om zo’n trouwe kring steunpilaren om me heen te hebben. Op dit moment participeer ik in een netwerkorganisatie van adviseurs in het veld van veiligheid en gezondheid: Vak V (www.vakv.nl).
6. En privé?
Ik deel mijn leven al zo’n 20 jaar met Josje van Doorn, die ook haar eigen praktijk (Acequia) heeft als trainer/adviseur. We wonen in Tilburg, samen met onze hond Pablo.
Een andere ‘etage’ in ons leven speelt zich af op een kleine wijngaard in Andalusië. Daar bewerken we het land, snoeien de stokken en maken wijn (op traditionele en ecologische wijze). Het leven en werken op de wijngaard is bijzonder inspirerend en leerzaam, als aanvulling op ons leven hier in Nederland. De stilte, privacy, zuivere lucht, natuur en eenvoud daar zijn ons zeer dierbaar.
Muziek maak ik niet meer zoveel, maar als we in Spanje zijn begeleid ik met veel plezier de oude maestro’s uit ons dorp op gitaar, als zij op hun laud (luit) of bandurria spelen.
Tot zover, als je nog meer wil weten: Bel gerust, mail, sms, maak een afspraak!
« Terug naar boven
« Terug naar Over Ons